Як приготувати еспресо без електрики | Гід від Wacaco

Приготувати ароматний еспресо в дорозі — звучить як виклик? Тільки не для власників портативної кавоварки Wacaco!
Ці ручні пристрої з поршневим механізмом пропонують інноваційний спосіб, як варити каву. Жодної електрики та надокучливих проводів — лише гаряча вода, мелена кава та трохи зусиль з вашого боку.
У нашому посібнику ми розповімо, що слід враховувати перед приготуванням еспресо та як заварювати гарячі напої.
Як приготувати ідеальний еспресо без електрики: гід для новачків
Еспресо можна готувати не лише за допомогою складної та дорогої кавомашини. Портативні кавоварки Wacaco змінюють правила гри, дозволяючи кожному відчути себе професійним баристою. Пристрої не потребують електрики та заварюють насичену, ароматну каву, яка на смак є аналогічною напоям, що продаються в кав'ярнях.
Секрет ідеального еспресо — високий тиск, під яким гаряча вода проходить через спресований кавовий таблет. У класичних кавомашинах використовується тиск близько 10 барів, що сприяє ефективному вилученню ефірних олій, цукру, кислоти, а також формує щільну крема та збалансований смак. Чим вищий тиск, тим повніша екстракція, але важливо не перестаратися: надмірний тиск призводить до переекстракції та появи сильної гіркуватості.
Як приготувати каву без електрики та нагнати необхідний тиск вручну? Для цього кавоварки Wacaco оснащені поршневою системою, де основною рушійною силою є ви самі: тиск всередині підвищується під час ваших натискань на вбудований насос-клапан. Оптимальним є діапазон від 10 до 18 барів. Саме стільки видають механічні кавоварки бренду.
Кілька натискань — і всередині камери формується тиск для екстракції. Весь процес триває менше ніж хвилину, і ви можете відразу ж розпочати дегустацію свіжого еспресо.
Що знадобиться для приготування еспресо
Приготування потребує мінімального набору інгредієнтів — такого само, як варити каву в домашніх умовах. Проте, на відміну від крапельних або френч-прес-систем, тут важливо дотримуватися точності: якість помелу, температура води та дозування безпосередньо впливають на смак напою.
Для приготування еспресо в кавоварці Wacaco вам знадобиться:
- Кава дрібного помелу. Кількість залежить від обʼєму кавового кошика та бажаної міцності — від 6 до 16 г.
- Гаряча вода температурою ≥88°C. Закип'ятіть воду до 100°C і дайте їй постояти 2 хвилини за кімнатної температури — це забезпечить оптимальні 88–90°C, необхідні для правильної екстракції.

Під час підготовки враховуйте низку нюансів.
Якщо ви полюбляєте еспресо з молоком, то додатково підготуйте улюблене молоко: натуральне або рослинне. Враховуйте, що молоко не можна заливати в кавоварку — його слід додавати безпосередньо до кави після екстракції.
Деякі моделі Wacaco сумісні з капсулами Nespresso NS. Такий адаптер також доступний для придбання окремо.
Також пам'ятайте, що обʼєм шоту еспресо зазвичай становить 25–35 мл. Ви можете регулювати кінцевий об'єм самостійно, змінюючи кількість води, що заливається. Залежно від ємності резервуара у вашому пристрої, можна використовувати від 50 до 80 мл рідини за одну протоку.
Як зробити еспресо вручну: покрокова інструкція для механічної кавоварки
Wacaco має цілу лінійку механічних кавоварок, включно з Minipresso, Nanopresso, Picopresso. Вони відрізняються дрібними модифікаціями: рівнем тиску, сумісністю з капсулами або меленою кавою, об'ємом резервуара та можливістю підʼєднання аксесуарів, як Barista Kit.
Проте принцип роботи у всіх моделей з ручним приводом однаковий:
- Відкрутіть верхню частину кавоварки — ту, звідки буде литися готовий напій.
- Дістаньте зсередини металевий кошик-фільтр для меленої кави.
- За необхідності зніміть нижню чашку, в яку стікатиме еспресо. Не чіпайте її, якщо резервуар наповнений гарячою водою.
- Відкрутіть нижній резервуар для води.
- Всередині ємності зберігаються мірна ложка та щіточка для чищення. Вийміть їх з резервуара.
- Насипте в ложку необхідну кількість меленої кави.
- Піднесіть фільтр до ложки та обережно переверніть її, пересипавши каву в кошик.
- Утрамбуйте каву задньою стороною ложки, щоб вийшов щільний кавовий «таблет». Видаліть залишки з країв фільтра.
- Встановіть наповнений фільтр назад у корпус кавоварки та щільно закрутіть верхню частину.
- Налийте в резервуар підготовлену гарячу воду. Перед цим рекомендуємо встановити конструкцію на рівну поверхню, щоб уникнути проливання окропу.
- З'єднайте корпус із заповненим резервуаром, закрутивши їх один з одним.
- Поверніть вбудований поршень для розблокування.
- Міцно тримайте кавоварку та починайте планомірно натискати на поршень долонею робочої руки — перші 7–8 натискань нагнітають потрібний тиск.
- Коли відчуватимете опір, продовжуйте натискати на поршень повільно та рівномірно, поки весь напій не опиниться в чашці.
Якщо ви дотримуєтеся рецептури приготування напоїв, використовуйте бариста-аксесуари: ручну кавомолку для подрібнення кавових зерен і високочутливі ваги для зважування порції кави.
Перед приготуванням ми також радимо прогріти всі елементи кавоварки та чашку — це сприяє повному розкриттю смаку та аромату.
Чому варто вибрати ручну кавоварку Wacaco
Ручні кавоварки Wacaco — це поєднання портативності та інженерної думки, яке дозволяє готувати улюблені напої, де б ви не знаходилися. У мініатюрних пристроях криється міць кавомашин: ви отримуєте до 18 барів тиску! Цей показник перевершує багато професійних приладів. Це гарантує повний контроль над процесом екстракції, щільну crema та виразний смак.
Ви можете вибирати механічні кавоварки відповідно до доступних функцій, водночас кожна дозволяє як зробити каву в поході, так і експериментувати з екстракцією в домашніх умовах.
Набір органічно доповнить фірмовий термокухоль з герметичною кришкою. Ємність з подвійними стінками з нержавіючої сталі утримує температуру напою до 8 годин: приготували еспресо вранці — насолоджуєтеся гарячою кавою протягом дня.